Prin integrarea sistemelor biologice în mediul fizico-chimic (abiotic), rezultă sisteme ecologice, care sunt de asemenea ierarhizate. Sistemele biologice ierarhizate sunt:

  1. ecosfera
  2. complexele macroregionale de ecosisteme
  3. complexele regionale de ecosisteme
  4. ecosistemele

Ecosfera reprezintă unitatea dintre toposferă şi biosferă.

Toposfera, mediul fizico-chimic planetar, cuprinde cele 3 sfere ale Pământului: toată sfera lichidă (hidrosfera), o mică parte din sfera solidă (litosfera) şi partea inferioară a sferei gazoase (atmosfera), populate de componentele biosferei (sfera vieţii).

Hidrosfera cuprinde întreaga masă de apă liberă de pe Terra, în cele 3 stări de agregare (lichidă, solidă, gazoasă), cu un volum total de apă de 1,44x109 kilometri cubi. Din această cantitate, 97% constituie oceanul planetar, 2% calotele polare de gheaţă şi doar 1% apele continentale de suprafaţă şi subterane.

Litosfera sau scoarţa terestră este constituită din partea superficială a masei terestre, până la adâncimea de 16-40 kilometri, formată din roci cu densitate şi greutate mici. Deşi reprezintă doar 0,14% din masa Pământului, litosfera este foarte importantă, reprezentând sursa directă de nutrienţi pentru producătorii primari şi indirectă pentru organismele din celelalte categorii trofice.

(Adaptat după Manualul de Ecologie şi protecţia mediului, clasa a X-a, Irina Teodorescu, Geta Rîşnoveanu, Claudia Manuela Neguţ)