Datele sunt obiecte prelucrate de algoritm. Data este un model de reprezentare a informației accesibil calculatorului, cu care se poate opera pentru a obține noi informații.

Din punct de vedere logic, data este definită printr-o tripletă: data elementară =(identificator, valoare, atribute).

IDENTIFICATORUL DATEI: Identificatorul datei este un nume format din unul sau mai multe caractere și este atribuit unei date de către cel care definește data, pentru a o putea distinge de alte date și pentru a putea face referiri la ea în procesul de prelucrare a datelor. De exemplu alfa, a11 sau b1_1.

Fiecare limbaj de programare are implementat diferit conceptul de identificator al datei, practicând constrângeri pentru: numărul maxim de caractere din nume (de exemplu, 10 caractere în cazul limbajului de programare Visual Basic și 64 de caractere în cazul limbajului de programare Pascal), caracterele acceptate în nume (de exemplu, majoritatea limbajelor de programare nu acceptă în nume decât cifre, litere și caracterul linie de subliniere), și caracterul care poate fi folosit la începutul numelui (de exemplu, marea majoritate a limbajelor de programare nu acceptă ca numele unei date să înceapă cu o cifră).

De aceea, atunci când învățați să definiți și să manipulați date folosind un anumit limbaj de programare, trebuie să aflați ce constrângeri există pentru identificatorul datei.

(Adaptat după Manualul de Informatică, clasa a IX-a, Mariana Miloșescu, specializarea matematică informatică, intensiv informatică)